Historische start Beetster jubileumjaar.

 

Na 150 jaar kwam burgemeester jonkheer J.A. Lycklema à Nijeholt terug in Nij Beets. Hij stak zaterdagavond 13 april opnieuw de schop in de grond. Destijds was het de start van de grote verveningen, nu de start van het feestjaar.

In een openluchtspel werd vervolgens in vogelvlucht de geschiedenis van Nij Beets nagespeeld. Voor het oog van een massaal uitgelopen dorp herrees het al lang opgedoekte muziekkorps Cornelia weer uit de Beetster klyn. Ook speelde het museumkoor De Baggelbaksjongers een belangrijke rol in het openluchtspel.

Het verleden ontmoette het heden toen de huidige burgemeester Fransisca Ravestein in een elektrische auto ten tonele kwam. Lycklema à Nijeholt overhandigde haar de beruchte spade. Ook kreeg burgemeester Ravestein het eerste exemplaar van de historische route van Nij Beets ‘Op weg door de geschiedenis’, aangeboden door Gerrit Andela.

Hierna ging de lange stoet in optocht naar het centrum van Nij Beets voorafgegaan door muziekkorps Cornelia.

Burgemeester Ravestein roemde hier in haar toespraak de veerkracht en onverzettelijkheid van het dorp. Plaatselijk Belang voorzitter Anko Postma sloot zich bij deze woorden aan en noemde het woord ‘mienskipssin’ als een woord dat al 150 jaar typerend voor Nij Beets is. Namens Plaatselijk Belang bood hij het dorp een klok aan. Hiermee komt de oude dorpsklok, die samen met de Rabobank verdween, terug in de dorpskern.

De onverzettelijkheid van de Beetsters werd vorig jaar ook duidelijk toen de Rwandese dorpsgenote Joséphine Mukarubayiza met uitzetting werd bedreigd. Met handtekeningen en brieven wist het dorp de IND te vermurwen. Joséphine kreeg een verblijfsvergunning. Om nogmaals te onderstrepen dat iedereen welkom is in Nij Beets, of het nu Gieterse veenarbeiders zijn of Rwandese vluchtelingen overhandigde Plaatselijk Belang Joséphine ‘een klok voor om haar pols’.

Joséphine overhandigde samen met schrijfster Etty Jonker het eerste exemplaar van haar biografie ‘Waar ga je heen, Bayiza’ aan een zichtbaar ontroerde burgemeester Ravestein.

Burgemeester Ravestein opende hierna in Aepos de tentoonstelling Markante Koppen van fotograaf Sietse de Boer. Onder het oog van de twintig gefotografeerde Nij Beetsters, knipte ze samen met Sietse de Boer een rood lint door.

De startavond van Nij Beets kreeg met muziek op verschillende podia en een groots vuurwerk een feestelijk einde.

 

 De prachtige Historische route van Nij Beets is voor €3,- te koop bij:
Aepos.
Spar Tolsma.
Kapsalon Dijkstra.
Wooncentrum S van den Berg.
Museum It Damshûs.

 

De tentoonstelling Markante Koppen is te bezoeken tijdens openingsuren van Aepos of op afspraak.

Zoeken

Wie is online?

We hebben 270 gasten en geen leden online

Nieuwsflits

Zomaar een foto.