Artikelindex


DE OUDSTE SPORTVERENIGING VAN NIJ BEETS,
SCHAATSVERENIGING “DE EENDRACHT”.

De exacte oprichtingsdatum is niet bekend, maar op 13 januari 1883 werd er in de dagbladen melding gemaakt van een schaatswedstrijd in Nieuw Beets, die twee dagen later werd gehouden. De KNSB hanteerde deze datum (15-1-1883) ook voor de oprichting van onze ijsvereniging EENDRACHT.
In de Leeuwarder Courant van 5-1-1880 stond overigens vermeld, dat “den 26-sten december 1879 de ijsclub haar geboortefeest vierde”.
     Leeuwarder Courant 05-01-1880.


          Schaatsers op de Nije Leppedijksfeart (in de volksmond Het Beetster Kanaal).

In die tijd schreven de cafébazen zgn. “spekrijderijen” uit, want de prijsuitreiking vond dan in hun café plaats

De in 1886 opgerichte Friesche IJsbond controleerde de eerlijkheid rondom de wedstrijden (vantevoren werden afspraken gemaakt).
In het begin waren er drie ijsverenigingen n.l. IJsclub Nieuw Beets, IJsclub ’t Hoekje en IJsclub Nij Uttocht, die hun wedstrijden op de talrijke petgaten hielden of op ondergelopen land of op het Polderhoofdkanaal. In het begin van de 20e eeuw sleepte de bekende schaats- rijdersfamilie Engelsma uit Beets vele prijzen in de wacht.

                Familie Engelsma, ± 1900.

In 1924 gingen deze drie ijsclubs samen onder de door U. Lageveen bedachte naam “EENDRACHT”.
Op elke jaarvergadering werden de “keurmeesters”, die de wedstrijden moesten leiden en de “pikeneurs” voor de ordehandhaving benoemd. Het bestuur stelde ook een aantal baanvegers aan, die in deze slechte tijden blij waren met een extra zakcentje.

Zelfs in de oorlogsjaren (’40 t/m ’45) werd de 16-dorpentocht georganiseerd door de IJswegencentrales (die de banen verzorgde) van de gemeente Opsterland en Heerenveen.

Op 21 mei 1946 werd in café Dam ( de Brêge ) in een vergadering besloten om de definitieve ijsbaan te realiseren op een stuk weiland van boer W. Schuurmans voor een huurprijs van ƒ 100,00 per jaar.
De verlichting op de nieuwe ijsbaan werd betaald uit de opbrengsten van de renteloze leningen, die met de Beetster bevolking werden afgesloten. In datzelfde jaar werd er in december al een estafette verreden van één dame en twee heren.

Voetbalvereniging Blue Boys en korfbalvereniging Hermes organiseerden regelmatig een schaatswedstrijd voor hun (jeugd-)leden.

In 1949 meldde schaatsvereniging EENDRACHT zich aan bij de KNSB, want het bestuur wilde geen “zwarte” vereniging zijn. Nu mochten ze officiële wedstrijden organiseren.


     Het bestuur van ijclub de "Eendracht" aan een bakje koffie.BEETSTER SCHAATSCORYFEEëN.

Op 3 februari 1954 won de Beetster schoolmeester, Jeen v.d. Berg de “Tocht der tochten”, de Elfstedentocht. In datzelfde jaar werden de Nij Beetsters Geert Dijkstra Kampioen Korte Baan en Lammert Toering tweede bij het Kampioenschap Junioren.
’s Avonds werden Jeen, Geert en Lammert feestelijk in het zonnetje gezet in café de Hoek en gehuldigd door burgemeester Harmsma van de gemeente Opsterland.


     Jeen v.d. Berg als winnaar van de Elfstedentocht in 1954.

Twee jaar later werd Jeen Fries Kampioen Lange Baan en Geert Dijkstra Fries Kampioen Korte Baan.
In 1963 werd Arjen Dijkstra Nederlands Kampioen Korte Baan in Kampen.
(wordt vervolgd).

Bronnen:
Archief ijsvereniging De Eendracht,door A. Aerts,
Fotoarchief:Fokke Veenstra.

Zoeken

Wie is online?

We hebben 35 gasten en geen leden online

Zomaar een foto.