Whippet Straight Race in Nij Beets

Nij Beets heeft de primeur. Daar wordt op 10 oktober de eerste officiële Whippet Straight Race van Nederland gehouden, op het terrein van 't Boerehiem aan de Kanaalwei Süd 12. En daarmee is ook de windhondensport terug in de regio, want vroeger renden er ook windhonden op de drafbaan van Drachten.

Whippet Straigt Racing lijkt op de sport die ruim honderd jaar geleden speciaal voor Whippets (een vrij klein windhondenras) werd ontwikkeld door mijnwerkers in Noord-Engeland. In die tijd werden de honden over een recht traject van ongeveer 150 tot 200 yards (tussen 135 en 180 meter) door hun eigenaar naar de finish gelokt door te zwaaien met een witte lap. Nu is de af te leggen afstand ook recht en kort, namelijk 150 meter. De lappen van toen zijn echter vervangen door een kunsthaas die wordt getrokken, net als op een windhondenwedstrijd. De huidige vorm van deze sport werd ruim 30 jaar geleden ontwikkeld in Zweden en is daar sindsdien uitgegroeid tot een populaire sport, die nu dus ook in Nederland wordt geïntroduceerd. En het gaat er eerlijk aan toe! De honden krijgen een transponder om, die onafhankelijk de tijd registreert.

 

De initiatiefnemers voor deze wedstrijd hebben persoonlijk te maken met mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap (hetzij privé of werk gerelateerd). Vanuit die ervaring weten zij dat juist mensen met een beperking van onschatbare waarde kunnen zijn bij het ondersteunen van een dergelijke manifestatie. 'Iedereen doet mee' is daarbij hun motto! Daarnaast past de gekozen locatie perfect in deze visie. Het gaat hierbij namelijk om een zorgboerderij. Meerdere cliënten van Talant (Zorg & Ondersteuning) helpen mee om dit evenement te organiseren, in zowel de groenvoorziening als de catering.

Whippet Straight Racing is ook een aantrekkelijke sport voor de deelnemers. Door de korte afstand van het traject is de kunsthaas snel weer teruggebracht bij de start, wat de vaart er goed in houdt. Maar ook voor het publiek is deze sport aantrekkelijk, vooral door de mogelijkheid om het rennen en het opvangen van de honden van dichtbij te kunnen volgen. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur en de finales zullen naar verwachting rond 15.00 uur plaatsvinden. De entree en het parkeren is gratis.

 

Meer informatie kunt u krijgen bij:

Jelle Kommerie (Drachten) 0512-541799 / 06-24986061 email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of secretariaat@whippetstraightrace.nl

Website: http://www.whippetstraightrace.nl/ voor meer informatie.

Zoeken

Wie is online?

We hebben 39 gasten en geen leden online

Nieuwsflits

Zomaar een foto.