Tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden geëerd met eigen roos.

Het was feest afgelopen vrijdag 12 juni op de Internationale Tuindagen van Kasteel HEX in België. Een naamloze roos die Ton ter Linden 25 jaar geleden in zijn vorige tuinen in Ruinen selecteerde vanwege z’n uitbundige schoonheid uit een groot aantal zaailingen, is nu vermeerderd en voor iedereen te koop als Rosa ‘Ton ter Linden’.

Het is de kroon op het werk van de maestro. Ter Linden: ‘Ik ben ontroerd en onder de indruk. Ik heb nooit een lintje willen hebben, maar dit vind ik fantastisch.’

Vriendin Audrey Doeglas heeft al die jaren een stekje van de bewuste roos, gekregen van Ter Linden, in haar eigen prachtige tuin gekoesterd. Inmiddels is die stek uitgegroeid tot een weelderige struik tegen een muur. Van deze schoonheid moeten meer mensen genieten, dacht ze, daardoor kwam ze op het idee om die roos te laten vermeerderen en haar de naam van haar vriend de vinder te geven. De vraag hoe je dat aanpakt hield haar een tijdje bezig, totdat Hans van Hage van Rozenkwekerij De Bierkreek een aantal stekken van Audrey accepteerde. Hans is een bewonderaar van de stijl van Ton ter Linden en ook hij vond dat Ton een ‘eigen’ roos verdiende. Hans vroeg de doop van de roos aan bij graaf en grafin d’Ursel die twee keer per jaar hun bekende Internationale Tuindagen houden op het landgoed rond het kasteel Hex dat al eeuwen van de familie is. Een prachtige ambiance voor deze feestelijke gelegenheid, omdat de tuin beroemd is om haar weelderige rozen. Audrey werd gevraagd om meter van Rosa ‘Ton ter Linden’ te zijn en graaf d’Ursel accepteerde het peterschap.

Ton Terlinden Rosa 2

Nadat de graaf zaterdagmorgen de feestelijke plechtigheid opende, nam Hans van Hage het woord om iets te vertellen over het vermeerderen van rozen. Gert Tabak, partner van Ter Linden, vertelde het publiek, dat bestond uit vrienden, collega’s en bezoekers, bovenstaand verhaal, waarna de grafin de roos doopte door haar te besprenkelen met champagne. Alle aanwezigen hieven het glas om een toast uit te brengen en de wens werd uitgesproken dat deze nieuwe telg in de rozenfamilie een groot succes zal worden, en menige tuin zal opfleuren met haar rijkdom aan roze bloemen.

 

Rosa 'Ton ter Linden' is een multiflora type met rambler-achtige neigingen. Ze bloeit eenmaal per jaar overdadig van ongeveer half juni tot half juli. Het is een feest om de roos in volle glorie te zien. Er bloeien zoveel enkele bloemetjes in grote rechtopstaande tuilen dat het geheel overkomt als een enorme roze wolk. De bloemen ruiken licht kruidig, het blad is geel groen. Ze is uitermate geschikt voor een natuurlijke tuin, en ook goed toe te passen langs een pergola of een muur; vrijstaand wordt het een hoge en brede fonteinvorm. Het is een robuuste groeier, met overhangende takken van wel 4 tot 5 meter lang. De struik kan gemakkelijk in toom gehouden worden omdat ze zich erg goed laat snoeien; hier kan eigenlijk nooit iets mis mee gaan omdat ze zich altijd hersteld en weer nieuwe loten maakt. Meestal verschijnen er na de bloei kleine besachtige botteltjes, waar de vogels gek op zijn. 

 

Ton Terlinden Rosa 3

Voor informatie: www.bierkreek.nl

Gert Tabak

 

Zoeken

Wie is online?

We hebben 372 gasten en geen leden online

Nieuwsflits

Zomaar een foto.