Afdrukken

 

Opening afvalproef Nij Beets

 

Wethouder Wietze Kooistra gaf woensdagochtend 27 november het startsein voor de afvalproef Zuiver Inzamelen In Nij Beets. Hij deed dit in de gemeenschapsruimte van De Arke samen met de leerlingen van groep 7 van De Arke en groep 7 / 8 van De Jasker. Ook waren de beide directeuren van de basisscholen, vijf vertegenwoordigers van Omrin, de wethouder en de verantwoordelijke ambtenaar van de gemeente Opsterland, een delegatie van Plaatselijk Belang en de werkgroep duurzaamheid aanwezig.

Nadat Anko Postma, de voorzitter van Plaatselijk Belang, een ieder welkom had geheten, vertelde wethouder Wietze Kooistra dat de gemeente Opsterland erg blij is met deze pilot in Nij Beets: Afval scheiden kan nog veel beter en het meeste afval kan je hergebruiken.

Yfke Hoogland van Omrin gaf een korte les over het scheiden van afval. Ze vertelde over de verschillende soorten afval, hoe je afval kunt scheiden en waarom dit belangrijk is. De kinderen mochten ook vragen stellen. Bijvoorbeeld over welk glas wel in de glasbak mag en welk glas niet.

Na deze les gingen de kinderen het afvalspel spelen. Ze werden in vier groepen verdeeld. Twee groepen streden tegen elkaar en moesten ongeveer 40 plaatjes met afval op de goede afvalcontainer plakken. Dit was best wel moeilijk, maar ze hadden goed opgelet tijdens de les van Yfke. De drankenkartons gingen bijvoorbeeld netjes in het krat, het groenteafval in de gft container en de flessen waar iets in had gezeten in de glasbak.

Na dit spel kregen ze allemaal een oorkonde en gingen weer een beetje wijzer terug naar de klaslokalen.

tn DSC 4366  DSC 4372

DSC 4373  DSC 4378

DSC 4380  DSC 4382

tn DSC 4386  DSC 4392

DSC 4399