Afvalproef Zuiver Inzamelen in Nij Beets begint in november.

  Omrin fryslan

Vanaf november doet een groot deel van het dorp Nij Beets mee aan de afvalproef Zuiver Inzamelen. Deelnemers aan de proef worden gevraagd hun huishoudelijk afval nóg beter te scheiden dan ze tot nu toe al deden. De proef duurt een jaar.

Waarom deze proef?

De inhoud van de grijze container bestaat vooral uit waardevolle grondstoffen. De kunststof verpakkingen en metalen worden uit de grijze container nagescheiden en vervolgens hoogwaardig gerecycled. Dit blijft gewoon zo. In de grijze container zit daarnaast ook nog veel gft-afval, textiel, glas en oud papier. Dit zijn waardevolle grondstoffen die niet nagescheiden kunnen worden. Als u het gft-afval, textiel, glas en oud papier thuis niet apart houdt, wordt het niet gerecycled maar wordt het veelal verbrand. Juist op deze grondstoffen richt deze proef zich. Hoe, dat leest u verder in dit artikel.

De proef is tot stand gekomen in nauw overleg met Plaatselijk Belang Nij Beets, de gemeente Opsterland en Omrin. Door uw afval nóg beter te scheiden draagt u niet alleen bij aan een beter milieu maar ook aan de doelstelling van Nij Beets om een duurzaam dorp te zijn!

Besparing

Afval scheiden is dus beter voor het milieu, maar ook beter voor de portemonnee. Door het afval nog beter te scheiden is uw grijze container minder snel vol en hoeft deze minder vaak aan te weg. Hierdoor bespaart u direct op de kosten van afval.

Drankenkartons apart houden

In Nij Beets worden al veel grondstoffen gescheiden ingezameld. Nieuw in de proef is de gescheiden inzameling van sap- en zuivelverpakkingen (drankenkartons). Deelnemers aan de proef krijgen hiervoor een klapkrat thuisbezorgd. Drankenkartons bestaan grotendeels uit papier van zeer goede kwaliteit, hier wordt weer nieuw papier van gemaakt. Ook het lamineerlaagje wordt gerecycled.

Nieuwe inzamelfrequentie

De inzamelfrequentie verandert gedurende de proef. Eenmaal per drie weken is de inzamelweek. In deze week wordt het afval op verschillende dagen ingezameld. Het gft-afval wordt seizoensafhankelijk ingezameld: in de zomer wekelijks, in voor- en najaar tweewekelijks en in de winter vierwekelijks. De eerste inzamelweek van de afvalproef is de week van 25 november 2013.

Planning

De deelnemende adressen krijgen vanaf maandag 28 oktober persoonlijk bericht over de afvalproef.

Mocht u niet tot de deelnemende adressen behoren dan verandert er voor u niets aan uw afvalinzameling en worden uw drankenkartons niet gescheiden ingezameld. Wel kunt u bijdragen door uw grondstoffen ook zoveel mogelijk apart te houden.

 

Positieve resultaten
Uit proeven elders in de provincie en ook elders in Nederland zijn al prima resultaten behaald met nieuwe inzamelmethoden. We hebben alle vertrouwen dat dit ook in Nij Beets zal gaan lukken.

  

Kijk ook eens op http://ikbengoedvoor.nl/

Zoeken

Wie is online?

We hebben 151 gasten en geen leden online

Nieuwsflits

Zomaar een foto.