Logo KRIGEL

 

 nij beets

KRIGELNIEUWS

Op 13 maart 2017 zal de tweede ledenvergadering van KRIGEL plaatsvinden. Een moment om stil te staan maar ook om jullie mee te nemen in de ontwikkelingen die gaande zijn. De uitnodiging en de agenda volgen.

 


*- Wist u dat we in Nij Beets in 2015 als particulier 1371054 kWh een verbruik van elektra hadden en 781256 m3 verbruik aan gas hebben gehad en we benieuwd zijn naar de cijfers van 2016. Het blijkt dat gedurende de afgelopen jaren er steeds minder energie wordt afgenomen en dat er meer wordt opgewekt. In 2015 werd al 7% stroom van het totaal zelf opgewekt, in 2013 was dit nog maar 2,7%. We gaan dus elk jaar met sprongen vooruit.

*- Er wordt hard gewerkt aan het ontwerp voor een bankje in Nij Beets, dit wordt gefinancierd uit het geld welke door het afnemen van groene stroom via NLD terugkeert naar het dorp.

*- Energy Challenge is het project waar techniek en gedrag samen komen en jongeren het verschil maken. Scholieren gaan de uitdaging aan om energieverbruik op school aan te pakken door het promoten van energiebewust gedrag en besparende maatregelen. Wij hebben de scholen in Nij Beets de vraag gesteld erover na te denken of ze mee willen gaan doen.

*- We zijn met de gemeente in gesprek hoe we gebruik kunnen maken met en van elkaar om te werken naar een vermindering van het energiegebruik.

*- In februari is er een test gedaan met de warmtecamera, in de ledenvergadering zullen we hierop terugkomen.

Een warmtebeeldcamera is een heel speciaal soort camera die niet naar het zichtbare licht kijkt, maar naar infraroodstraling. Een warmtebeeldcamera kijkt daarentegen naar het infrarode deel van de straling. Hierdoor ziet de camera niet wat de kleur van iets is, maar wat de temperatuur is. De techniek voor warmtebeeldcamera's is ooit uitgevonden door het Amerikaanse leger om vijandige stellingen te kunnen zien door de camouflage, maar tegenwoordig wordt thermografie heel breed toegepast. Van Nieuwsbrief Februari 2017 dierenartsen, tot sterrenkundige, tot procestechniek, maar wij gebruiken het voor de Warmtecheck, een check waarmee u zeer snel inzicht heeft in de warmteverliezen van uw huis. Inzicht waarmee u beter kunt isoleren en dus besparen.

*- Sinds oktober 2016 is het team KRIGEL versterkt met Sietske Dijkstra.

*- Ons ledenbestand bestaat uit 35 KRIGEL-Leden en 20 klanten van NLD

Uit de nieuwsbrief van Us Koöperaasje.Logo Us Kooperaasje


4 op de 10 consumenten wil energie uit eigen regio 4 op de 10 consumenten vindt energie uit eigen regio een goed idee. Meer dan 90 lokale energiecoöperaties verbonden aan Noordelijk Lokaal Duurzaam en de Duurzame Energie Unie bereiden zich voor op een stormachtige groei door hun krachten te bundelen.

Consumenten willen weten wáár hun energie vandaan komt en hóe het opgewekt wordt. Ook willen ze graag een steentje bijdragen aan de overstap naar duurzame energiebronnen. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Totta. Grote energieleveranciers worden gezien als prijsvechters die klanten behandelen als nummertjes. Lokale energie-initiatieven zijn dan ook een welkom alternatief.

Energiecoöperaties leveren stroom aan buurtgenoten, daarvoor hebben ze een leveringsvergunning nodig. Voor beginnende initiatieven is dat een brug te ver. Vandaar dat 90 coöperaties uit het Noorden en uit Noord-Holland een overkoepelende energieleverancier hebben opgericht. Voor Noord-Holland is dat de ‘Duurzame Energie Unie’ en voor het Noorden is dat ‘Noordelijk Lokaal Duurzaam’.

De twee energieleveranciers verwachten dat de belangstelling voor lokale energie snel groeit. Om coöperaties te wapenen gaan Noordelijk Lokaal Duurzaam en de Duurzame Energie Unie per 1 februari een samenwerkingsverband aan. Door kennisdeling kunnen ze de coöperaties maximaal ondersteunen. Bovendien bieden 90 coöperaties tezamen het hoofd tegen de grote jongens

Wat verandert dit voor ons?

Voor de leden van Ús Koöperaasje en de andere wederverkopers van Noordelijk Lokaal Duurzaam verandert er niets negatiefs of raars. Juist het tegenovergestelde. We gaan namelijk niet fuseren, maar kennis verzamelen, expertise delen en de kosten maar één keer uitgeven. De energiemarkt verandert snel en daarom moet je er op tijd bij zijn; met dit samenwerkingsverband blijft Noordelijk Lokaal Duurzaam zelfstandig en zorgen we ervoor dat de maximale winst terugvloeit naar de regio. Want het lokale is en blijft onze kracht.


Hartelijke groet Hilbert, Sipke, Sjouke, Sietske en Erica.  Bij

Zoeken

Wie is online?

We hebben 148 gasten en geen leden online

Nieuwsflits

Zomaar een foto.