Geschiedenis Polderhoofdkanaal in beeld.

Het Sudergemaal aan de Ripen in Nij Beets biedt in de septembermaand onderdak aan een bijzondere fototentoonstelling over de geschiedenis van het Polderhoofdkanaal.

De verhalen zijn er nog: over het zware werk in het veen, over het kanaal dat schep voor schep werd uitgegraven, over turfbokken en huizenhoge turfhopen, over het belang van het kanaal waarmee turf en water werd afgevoerd. Naast de verhalen werden, bij de heropening van het Polderhoofdkanaal, oude beelden verzameld en nieuwe foto’s gemaakt. Samen vormden ze een expositie waar zoveel interesse voor bleek te zijn, dat een herhaling op z’n plaats is. Het Sudergemaal, als een van de eerste elektrische gemalen in Fryslân, biedt een prachtige entourage voor deze expositie, die een bijzonder beeld geeft van een veelbewogen geschiedenis. De indrukwekkende pompen van het gemaal vormen een ijkpunt in de historie van het Polderhoofdkanaal en het veengebied rond Nij Beets.

Het Sudergemaal is open elke zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. De expositie loopt van 2 september tot en met 1 oktober. Groepen kunnen op afspraak ook voor andere tijden kiezen (www.damshus.nl).
Ook op deze site is er informatie te vinden over het polderhoofdkanaal, zie de canon van Nij Beets.

phk1

phk5

Zoeken

Wie is online?

We hebben 37 gasten en geen leden online

Nieuwsflits

Zomaar een foto.