Artikelindex


SPORTMINNEND NIJ BEETS! 
(Vervolg van aflevering december 2012 ).

HERMES.

In 1968 bestond de oudste sportvereniging 50 jaar. Dit heugelijke feit werd herdacht in café de Hoeke van Klaas Postma. Van bondsvoorzitter Bergsma ontving Hermes de bondsvlag van de KNKB. In dit jubileumjaar organiseerde de Beetster korfbalclub het Opsterland Tournooi en op de feestdag (8 juni) vele wedstrijden op sportpark De Blauwe Kamp.

In de winterperiode van 1968 zocht Hermes voor het eerst in haar bestaan de warme sportzaal op en nam deel aan de zaalcompetitie (microtoernooi) in Gorredijk en Drachten.
Om de clubkas te spekken organiseerde Hermes voor het eerst een oliebollenactie in ons dorp.
De oliebollen werden daarna jarenlang in de sportkantine gebakken en door enthousiaste leden thuis bezorgd.

Vanaf 1970 trokken de Hermesleden in het voorjaar gewapend met polsstokken naar de vele weilanden op zoek naar kievitseieren.


     Teamfoto van Hermes uit 1966.

Naast het spelen van korfbalwedstrijden was Hermes heel actief met de organisatie van allerlei activiteiten om de verenigingskas te spekken.
Zo organiseerden Hermes, Blue Boys en de Eendracht in 1971 gezamenlijk een schaatstoertocht van 50 km, maar door de invallende dooi werd deze afgelast. Door de zachte winters moesten ze zelfs vijf jaar wachten. In 1976 kon de eerste schaatstoertocht nu echt plaatsvinden. Over belangstelling had de organisatie niet te klagen. Door het grote succes stond dit evenement in de volgende winters regelmatig op de agenda.
In plaats van een bal in de korf te werpen plukten de korfballers ook appels in een boomgaard in Marknesse (NOP).
En er werden jaarlijks tulpenbollen gepeld in het pakhuis van Henk Dam (Bandenboer). Ook thuis werden bloembollen gepeld. Deze actie bracht zelfs ƒ 750,00 in het laatje.
Een paar jaar later is de opbrengst zelfs ƒ 1300,00.

In 1974 legde voorzitter Klaas Slange na jaren zijn voorzittershamer neer en overhandigde hem aan Rinse de Wagt. Klaas werd benoemd tot erelid.
Voor het eerst organiseerde de ambitieuze trainer Chris Liemburg trainingsweekenden op camping De Hout in Bakkeveen. Sinds de komst van Liemburg steeg het nveau.
De volgende jaren werden deze trainingskampen voortgezet.

Een jaar later neemt de familie van der Wolf het kantinebeheer over van vrouw Aukje Veenstra, die door de jaren onlosmakelijk verbonden was geweest met de sportkantine.

1976 was voor korfbalclub Hermes het jaar van de kampioenen.
Hermes 1 werd veldkampioen; Hermes 2 zaalkampioen en ook de A-aspiranten van Altyd Kwiek/Hermes en de Pupillenmeisjes Altyd Kwiek/Hermes werden kampioen.
In ditzelfde jaar worden er plannen in voorbereiding om de te kleine kantine uit te breiden tot een echt clubgevbouw.
Een jaar later is voor Hermes nog succesvoller, want de kampioensvlag wordt maar liefst vijfmaal gehesen.
Opmerkelijk feit is de voetbalwedstrijd tussen Blue Boys en Hermes, die verrassend door de korfballers werd gewonnen. In een revanchewedstrijd een jaar later laten de blauwhemden zich niet voor de tweede keer verrassen.

Na vele succesvolle jaren daalde het ledenbestand door verschillende oorzaken. Helaas kwam in 2003 een einde aan de oudste sportvereniging in Nij Beets.

Zoeken

Wie is online?

We hebben 81 gasten en geen leden online

Nieuwsflits

Zomaar een foto.